
Hărți și planșe
Interactive
Cea mai mare colecție on-line de hărți și planșe interactive pentru majoritatea disciplinelor școlare.
Pentru elevi: un instrument de învățare pentru a crește înțelegerea și memorarea.
Pentru profesori: un instrument de predare inovativ pentru tablele interactive.

Roald Amundsen
Explorator norvegian supranumit „Napoleon al ținuturilor polare”. Primul om care a ajuns la Polul Sud (1911), a vizitat ambii poli geografici ai planetei, a navigat Cercul Polar Arctic... pionier în utilizarea aviației și aeronauticii în călătoriile arctice.

Willem Barents
Navigator și explorator olandez care a condus trei expediții arctice, al căror scop era căutarea unei rute maritime de nord către Indiile de Est. Marea Barents, una dintre insulele, un oraș din arhipelagul Spitzbergen și Insulele Barents din arhipelagul Novaia Zemlea îi poartă numele lui.

Ibn Battuta
Ibn Battuta a fost un geograf și cronicar arab, renumit pentru călătoriile sale extinse, însumând peste 120 nii kilometri timp de 30 de ani. Acestea au acoperit aproape întregul lumea islamică și regiuni dincolo de ea și au fost descrise în lucrarea „Rihla” (Călătoria).

Fabian Bellingshausen
Fabian Bellingshausen a fost un explorator, amiral și cartograf rus, cunoscut ca unul dintre descoperitorii Antarcticii. A cartografiat părți importante ale continentului și a descoperit mai multe insule, inclusiv cele care îi poartă numele.

Vitus Bering
Vitus Bering a fost un navigator și explorator danez aflat în serviciul Imperiului Rus, cunoscut pentru explorările sale în regiunea Arctică și Pacificul de Nord. A fost primul european care a documentat existența Alaskăi și a strâmtorii care separă Asia de America de Nord (Strâmtoarea Bering).

Jacques Cartier
Navigator breton care a inițiat colonizarea franceză a Americii de Nord. În urma a trei expediții, a devenit primul european care a descris și cartografiat Golful Sf. Laurențiu, malurile și teritoriile râului cu același nume, pe care l-a numit „Țara Canadei”.

Cristofor Columb
Navigator spaniol de origine italiană, care în 1492 a descoperit Lumea Nouă (America). Columb a fost primul dintre călători care a traversat Oceanul Atlantic în zona subtropicală și tropicală și a pus bazele explorării noului continent.

James Cook
James Cook a fost un explorator și ofițer de marină britanic renumit pentru cele trei călătorii ale sale (1768-1779) în Oceanul Pacific. El a realizat primul contact european înregistrat cu coasta de est a Australiei și a Insulelor Hawaii și prima circumnavigație a Noii Zeelande.

Jacques-Yves Cousteau
Jacques-Yves Cousteau, cunoscut drept căpitanul Cousteau, comandant al navei ”Calypso”, a fost un explorator francez oceanograf, regizor, inventator, autor a numeroase cărți și filme. Împreună cu Emile Gagnan, a perfecționat și testat scafandrul (1943).

Bartolomeo Diaz
Bartolomeo Diaz a fost un navigator portughez care, în 1488, în căutarea unei rute maritime spre India, primul a navigat în jurul Africii dinspre sud și a descoperit Capul Bunei Speranțe (a fost numit Capul Furtunilor) și a intrat în Oceanul Indian.

Francis Drake
Sir Francis Drake a fost un navigator, explorator, corsar și politician englez, renumit pentru circumnavigarea Pământului într-o singură expediție (1577-1580), a doua după Fernando Magellan. A început ca un simplu marinar și a ajuns viceamiral în luptele navale împotriva Armadei Spaniei (1588). El este, de asemenea, cunoscut pentru participarea la primele călătorii engleze cu scopul comerțului cu sclavi.

Vasco da Gama
Vasco da Gama a fost un explorator portughez din perioada Marilor descoperiri geografice care a condus prima în istorie expediție maritimă din Europa în India. Din 1519, în calitate de conte de Vidigueira, a fost guvernator și vicerege al Indiei portugheze.

Henry Hudson
Henry Hudson a fost un navigator englez de la începutul secolului al XVII-lea, cunoscut pentru explorările sale ale teritoriilor actuale ale Canadei și nord-estului Statelor Unite. Fiind în serviciul olandez, în 1609, el a descoperit Insula Manhattan, unde peste puțin timp a fost fondat orașul New Amsterdam (devenit mai târziu New York).

Alexander von Humboldt
Alexander von Humboldt a fost un geograf, naturalist și călător german, unul dintre fondatorii geografiei moderne ca disciplină științifică independentă cu ramificările sale: geografia fizică, geografia ecologică a plantelor, geomagnetica, climatologia ș.a. Prin cercetările sale a fost supranumit Aristotel (dar și Columb) al secolului al XIX-lea.

David Livingstone
David Livingstone a fost un medic scoțian, misionar protestant al Societății din Londra și un explorator al Africii Centrale și de Est. Ca urmare a călătoriilor și cercetărilor sale, precum a activităților sociale de reformator imperial, apărător al britanicilor și cruciat anti-sclavie, Livingstone a devenit unul dintre cei mai populari eroi britanici ai epocii victoriane de la sfârșitul sec. al XIX-lea.

Fernando Magellan
Fernando Magellan a fost un navigator și explorator portughez, aflat în serviciul Coroanei spaniole, din epoca Marilor Descoperiri. Este cunoscut pentru organizarea primei expediții din istorie care a realizat circumnavigația Pământului, descoperind în drumul lui strâmtoarea care astăzi îi poartă numele. Ocolind America de Sud, el a denumit Oceanul Pacific („calm”) datorită condițiilor liniștite întâlnite pe mare.

Nicolae Milescu Spătarul
Nicolae Milescu a fost boier moldovean, mare spătar (dregător) al principatului. A intrat în istorie ca un proeminent diplomat în serviciul țării și a Țaratului Rus, personalitate politică, om de știință, traducător, teolog, călător și geograf. El este cunoscut în primul rând pentru lucrările sale academice și memoriile "Descrierea călătoriei în China". Pe lângă română, a vorbit nouă limbi: rusă, latină, greacă (inclusiv greacă veche), turcă, italiană, chineză, franceză și suedeză.

Marco Polo
Marco Polo a fost un negustor și călător venețian care a prezentat povestea călătoriei sale în Asia în celebra sa carte „Diversitatea Lumii” („Cartea Minunilor” sau „Milionul”). În ciuda îndoielilor cu privire la veridicitatea faptelor prezentate, ea a servit o sursă valoroasă de cunoștințe despre geografia și istoria Asiei în Evul Mediu. Cartea a avut o influență semnificativă asupra navigatorilor și scriitorilor din următoarele secolele. De exemplu, se cunoaște că ea se afla pe nava lui Columb, care a făcut circa 70 de însemnări pe câmpuri, în timpul călătoriei sale.

Abel Tasman
Navigator, explorator și comerciant neerlandez. În urma expediției din 1642-1644 a fost primul explorator european care a ajuns pe țărmurile insulelor Noua Zeelandă, Tonga și Fiji. Datele colectate în timpul expedițiilor sale au demonstrat că Australia era un continent separat. Insula Tasmania, Marea Tasmaniei și alte zece toponime poartă numele navigatorului.

Amerigo Vespucci
Pornit, în 1501, către țărmurile Indiilor de Vest, Vespucci a demonstrat că aceste teritorii nu sunt periferiile Asiei (așa cum se presupunea inițial după călătoriile lui Columb), ci un continent separat, descris drept „Lumea Nouă". În 1507, noul continent a fost numit America după versiunea latină a numelui său.