Hărți și planșe

Interactive

Cea mai mare colecție on-line de hărți și planșe interactive pentru majoritatea disciplinelor școlare.

Pentru elevi: un instrument de învățare pentru a crește înțelegerea și memorarea.

Pentru profesori: un instrument de predare inovativ pentru tablele interactive.

Svante Arrhenius
Fizician și chimist suedez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1903). A făcut cercetări în domeniul disociației (ionizării) electrolitilor (1887) și în astronomie (teoria cozii cometelor – 1900). Este unul din fondatorii chimiei fizice.
Amedeo Avogadro
Savant chimist italian, care a descoperit legea fizico-chimică fundamentală care-i Poartă numele (Avogadro constantă) și numărul lui Avogadro, considerate descoperiri esențiale în dezvoltarea chimiei moderne.
Marcellin Berthelot
Chimist și om politic francez, cunoscut în special pentru principiul Thomsen-Berthelot din termochimie. Printre primii, a reușit sintetizarea multor compuși organici din substanțe anorganice.
JACOB BERZELIUS
Chimist suedez, inventator al notației chimice moderne, membru fondator al chimiei moderne, alături de John Dalton și Antoine Lavoisier.
Aleksandr Butlerov
Chimist rus recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul chimiei organice și pentru crearea teoriei chimiei structurale. Butlerov a fost unul dintre fondatorii Societății Chimice Ruse și a ocupat poziții importante în învățământ și știință în Rusia.
Henry Le Châtelier
Chimist și inginer francez. A adus contribuții importante în domeniul chimiei fizice, fiind cunoscut pentru principiul său (Principiul lui Le Chatelier), care descrie comportamentul sistemelor chimice în echilibru sub influența unor factori externi. Le Chatelier a studiat, de asemenea, procesele industriale, cum ar fi producția de amoniac și metanol.  Munca sa a avut un impact semnificativ în domeniul chimiei aplicate și a avansat înțelegerea echilibrului chimic.
Marie Skłodowska-Curie
Savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. Singura savantă care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate.
John Dalton
Chimist și fizician englez cunoscut pentru dezvoltarea teoriei atomice, care a avut un impact semnificativ asupra înțelegerii structurii materiei. Dalton a enunțat ideea că materia este alcătuită din atomi indivizibili, fiecare cu o masă și proprietăți specifice. Contribuțiile sale au pus bazele chimiei moderne.
Humphry Davy
Chimist și fizician britanic cunoscut pentru descoperirea a numeroase elemente chimice, printre care sodiul și potasiul, și pentru dezvoltarea tehnicii de electroliză. Davy a contribuit semnificativ la înțelegerea proprietăților chimice ale substanțelor și a avut un impact considerabil asupra progresului în chimie.
Emil Fischer
Chimist german, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul chimiei organice. Laureat al Premiului Nobel (1902) pentru lucrările sale privind sinteza și structura zaharidelor și purinelor. Fischer a dezvoltat metode noi și inovatoare în sinteza organică, iar cercetările sale asupra enzimelor au adus o contribuție substanțială la înțelegerea reacțiilor chimice în organismele vii.
Friedrich August Kekulé
Chimist german, cunoscut pentru contribuțiile sale în dezvoltarea teoriei structurale a compușilor organici. El a propus modelul inelar pentru structura benzenei, una dintre cele mai importante descoperiri în chimie. Kekulé a avut un rol esențial în fundamentarea ideii că atomii de carbon pot forma legături multiple și a introdus conceptul de valență în chimie organică.
Antoine Lavoisier
Chimist francez remarcabil, recunoscut pentru aportul său fundamental în formularea teoriei conservării masei în reacțiile chimice. El este considerat părintele chimiei moderne și a avut un rol esențial în stabilirea nomenclaturii chimice. Lavoisier a cercetat combustia și a introdus noțiunea de element chimic. Cu toate că viața sa a fost curmată în timpul Revoluției Franceze, contribuțiile sale au avut un impact de durată asupra științei chimice.
Mihail Lomonosov
Om de știință și poet rus cunoscut pentru contribuțiile sale importante în fizică, chimie și astronomie. Lomonosov a fost primul care a enunțat principiul conservării materiei în și a adus contribuții importante în studiul gazelor și electricității. De asemenea, a fost unul dintre fondatorii Academiei Ruse de Științe.
Dimitri Mendeleev
Chimist rus, autor al Tabelului periodic al elementelor. Tabelul lui Mendeleev era o reprezentare a relației complexe dintre elementele chimice, prin care autorul a fost capabil să prezică existența și trăsăturile generale ale altor elemente, despre care nu se știa pe vremea sa.
Alfred Nobel
Chimist, inginer, inventator, om de afaceri și filantrop suedez, deținător a 355 de brevete diferite, dinamita fiind considerată cea mai faimoasă a sa invenție. Toată averea a lăsat-o moștenire fundației ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
Linus Pauling
Chimist și om de știință american cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul chimiei și al fizicii. Laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1954) și pentru Pace (1962).Este renumit pentru lucrările sale în domeniul structurii proteinelor și al chimiei cuanticelor.
Joseph Louis Proust
Chimist francez, cunoscut pentru formularea Legii Proporțiilor Fixe, care stabilește că proporțiile relative ale elementelor într-un compus chimic rămân constante. Proust a efectuat cercetări asupra compușilor chimici, inclusiv a oxizilor de cupru, demonstrând că proporțiile maselor acestora rămân constante indiferent de cantitatea de substanță.
Ernest Rutherford
Fizician și chimist britanic din Noua Zeelandă, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în (1908). Este considerat "părintele" fizicii nucleare în care a formulat ideea modelului planetar al atomului.
Jacobus Van’t Hoff
Chimist și fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie (1901). El este cunoscut pentru contribuțiile sale la dezvoltarea teoriei structurale și pentru stabilirea conexiunii dintre proprietățile chimice și configurația spațială a moleculelor. A fost pionier în studiul termodinamicii chimice și a avut un rol esențial în dezvoltarea conceptelor fundamentale precum osmoza și echilibrele chimice.
Nikolai Zelinski
Chimist ucrainean, unul dintre fondatorii teoriei catalizei  în chimia organică și inventatorul reacției de halogenare Hell-Volhard-Zelinsky. Este inventatorul primei măști de protecție contra gazelor cu cărbune activ (1915).
Chimiști români celebri
Chimiști români celebri:  Nicolae Teclu,Petru Poni, Lazăr Edeleanu, Constantin I. Istrati, Gheorghe Spacu,Costin D. Nenițescu, Raluca Ripan, Traian V. Chirilă.